Schijven optimaliseren en defragmenteren met Norton Utilities Ultimate

Norton Utilities Ultimate optimaliseert uw harde schijven om de bruikbare vrije ruimte te maximaliseren. Het verbetert de prestaties en de opslagefficiëntie door uw harde schijf te reorganiseren zodat fragmenten van hetzelfde bestand samen worden bewaard.

Wanneer de stationskop van de harde schijf alle bestandsgegevens op één locatie vindt, kan het bestand sneller in het geheugen worden gelezen. Met schijfoptimalisatie wordt uw harde schijf gedefragmenteerd, vrije ruimte geconsolideerd en de werking van uw computer verbeterd.

Uw schijven optimaliseren en defragmenteren

1. Open Norton Utilities Ultimate.

2. Klik in het hoofdmenu op Schijven.

3. Klik in het venster Schijven op Scannen.

Wacht tot de scan is voltooid.

4. Klik op basis van de aanbevolen acties voor elke schijf op een van de volgende opties:

• Klik op Optimaliseren om de schijf te optimaliseren.

• Klik op Defragmenteren om de schijf te defragmenteren.

• Klik op Analyseren om uw schijven te scannen op schijffouten die zijn veroorzaakt door beschadigde bestanden.

Schijffragmentatie en hoe dit uw computer beïnvloedt

Op de harde schijf van uw computer worden alle bestanden, toepassingen en het Windows-besturingssysteem opgeslagen. De stukjes informatie waaruit uw bestanden bestaan, worden mettertijd over de schijf verspreid. Dit proces wordt fragmentatie genoemd. Hoe meer uw computer wordt gebruikt, hoe meer uw schijven gefragmenteerd raken.

Het besturingssysteem probeert bestandsgegevens in aaneengesloten sectoren op de schijf te bewaren, zodat de stationskoppen zich sequentieel kunnen verplaatsen om de sectoren stuk voor stuk te lezen. Wanneer een bestand wordt verwijderd, probeert het besturingssysteem de vrijgekomen ruimte terug te nemen. Als een nieuw bestand naar de schijf wordt geschreven dat groter is dan de beschikbare aaneengesloten ruimte, moet het besturingssysteem het bestand fragmenteren. De stationskoppen moeten zich nu over de schijf verplaatsen om alle fragmenten van het bestand te bereiken bij lezen en schrijven. Hierdoor wordt het proces langzamer. In de loop van de tijd worden meer bestanden toegevoegd en verwijderd, waardoor de fragmentatie verergert en de computer langzamer wordt. Bij defragmentatie worden deze sectoren opnieuw geordend zodat bestandsgegevens in aaneengesloten blokken worden bewaard.

Blader naar oplossingen of neem contact met ons op.

DOCID: v20230408102804942