Bestanden permanent verwijderen met Gegevens versnipperen in Norton Utilities Ultimate

Wanneer u een bestand in Windows verwijdert, wordt het niet volledig gewist. Het bestand of de inhoud van het bestand kan gemakkelijk worden hersteld en bekeken. U moet de bestanden versnipperen om alle resten te wissen, inclusief de sporen die door de verwijderde bestanden zijn achtergelaten.

Met de functie Gegevens versnipperen in Norton Utilities Ultimate kunt u bestanden en mappen permanent en veilig verwijderen. De functie zorgt er ook voor dat uw bestanden nooit kunnen worden hersteld wanneer u uw computer verkoopt, doneert of recyclet.

Bestanden verwijderen met Gegevens versnipperen

1. Open Norton Utilities Ultimate.

2. Klik in het hoofdmenu op Gegevens versnipperen.

3. Klik in het venster Gegevens versnipperen op Bestanden selecteren.

4. Selecteer de bestanden die u wilt versnipperen en klik op Openen.

Wacht tot Norton Utilities Ultimate de geselecteerde bestanden toevoegt aan de versnipperlijst. Als u meer bestanden aan de versnipperlijst wilt toevoegen, gebruikt u de optie Bestanden toevoegen.

5. Klik op Versnipperen.

6. Klik in het bevestigingsvenster op Versnipperen.

Wacht tot Norton Utilities Ultimate het versnipperen heeft voltooid.

7. Nadat het proces is voltooid, klikt u op Gereed.

U kunt ook met de rechtermuisknop op een te versnipperen map of bestand klikken en in het contextmenu Toevoegen aan Norton Gegevens versnipperen selecteren. Bovendien kunt u meerdere items selecteren, net als in Windows. De optie Toevoegen aan Norton Gegevens versnipperen is alleen beschikbaar wanneer het vakje Gegevens versnipperen toevoegen aan het Windows-contextmenu is aangevinkt in het instellingenvenster van Gegevens versnipperen.

De opties van het contextmenu worden alleen weergegeven wanneer Norton Utilities Ultimate op de achtergrond wordt uitgevoerd. De opties van het contextmenu worden niet weergegeven wanneer het pictogram van het Norton Utilities Ultimate-systeemvak niet in het vak met Windows-meldingen staat.

U kunt het versnipperen op elk moment tijdens het proces pauzeren of annuleren. Als u niet wilt dat een bestand wordt versnipperd, klikt u op Pauzeren > het pictogram Verwijderen (X) naast het bestand > Overslaan om het specifieke bestand uit te sluiten van versnippering.

Norton Utilities Ultimate geeft een melding als u per ongeluk systeembestanden hebt toegevoegd om te versnipperen. Het verwijderen van systeembestanden kan de normale werking van uw computer aantasten. We raden u aan om geen systeembestanden te selecteren voor versnippering.

Instellingen van Gegevens versnipperen configureren

1. Open Norton Utilities Ultimate.

2. Klik in het hoofdmenu op Instellingen > Gegevens versnipperen.

3. Configureer in het venster Gegevens versnipperen de volgende instellingen:

• Gegevens versnipperen toevoegen aan het Windows-contextmenu: hiermee wordt de optie Toevoegen aan Norton Gegevens versnipperen ingeschakeld in het Windows-contextmenu via de rechtermuisknop. U kunt met de rechtermuisknop op een map of bestand klikken en Toevoegen aan Norton Gegevens versnipperen in het contextmenu selecteren om het item direct toe te voegen voor versnippering.

• Een versnipperingsprioriteit instellen: selecteer een prioriteitsinstelling in de vervolgkeuzelijst. U kunt kiezen uit:

• Lage prioriteit: selecteer deze instelling om versnipperen met lage prioriteit uit te voeren zodat u ook andere taken kunt uitvoeren.

• Hoge prioriteit: selecteer deze instelling om het versnipperen voorrang te geven op andere lopende processen.

• Een versnipperingsalgoritme selecteren: selecteer een algoritme in de vervolgkeuzelijst. U kunt kiezen uit:

• Willekeurig algoritme: dit algoritme versnippert gegevens efficiënt met één overschrijving en neemt minimale tijd in beslag.

• Gutmann-algoritme: dit algoritme bestaat uit 35 overschrijvingen om gegevens veilig van magnetische media te verwijderen. Dit algoritme is ontworpen door Peter Gutmann en biedt beveiliging op hoog niveau, maar neemt meer tijd in beslag.

• DoD 5250.22-M-algoritme: dit algoritme bestaat uit 3 overschrijvingen. Het biedt beveiliging op hoog niveau, maar neemt meer tijd in beslag. Amerikaanse militaire en overheidsinstellingen vertrouwen op dit algoritme om zeer privacygevoelige documenten veilig te versnipperen.

Blader naar oplossingen of neem contact met ons op.

DOCID: v20230821121949328
Besturingssysteem: Windows
Laatste wijziging: 31/10/2023