Skapa brandväggsregler med hjälp av guiden för att lägga till regler

Guiden Lägg till regel leder dig igenom de steg som krävs för att skapa brandväggsregler.

Använda guiden Lägg till regel

1. Öppna guiden Lägg till regel genom att skapa en trafikregel eller en programregel.

2. I första fönstret i guiden Lägg till regel väljer du vilken åtgärd som regeln ska innehålla. Följande alternativ finns:

Tillåt

Tillåt kommunikation av denna typ.

Låt oss t ex anta att du har en trafikregel med följande villkor: alla inkommande anslutningar från internetadress 192.168.1.1 via port 8080. När du väljer Tillåt kommer den smarta brandväggen att tillåta alla anslutningar som uppfyller villkoren för den här brandväggsregeln.

Blockera

Förhindra kommunikation av denna typ.

Låt oss t ex anta att du har en trafikregel med följande villkor: alla inkommande anslutningar från internetadress 192.168.1.1 via port 8080. När du väljer Blockera blockerar den smarta brandväggen alla anslutningar som uppfyller villkoren för denna brandväggsregel.

Övervaka

Uppdatera kategorin Brandväggsaktiviteter i händelseloggen varje gång kommunikation av detta slag äger rum. Med det här alternativet kan du hålla koll på hur ofta denna brandväggsregel tillämpas. Du får ett meddelande av Norton varje gång trafik som uppfyller villkoren i övervakningsregeln passerar genom datorn. I de här meddelandena finns länkar till loggfilerna. Du kan se händelseloggen under kategorin Brandväggsaktiviteter i fönstret Säkerhetshistorik.

Övervakningsregeln loggar endast trafikhändelserna i fönstret Säkerhetshistorik. Om du vill begränsa eller tillåta nätverkstrafik måste du skapa ytterligare en regel för Tillåt eller Blockera.

Du kan övervaka, tillåta och blockera nätverkstrafik genom att aktivera alternativet Skapa en loggpost i säkerhetshistoriken i guiden Lägg till regel eller Ändra regel.

3. Klicka på Nästa.

4. Välj anslutningstyp för regeln. Följande alternativ finns:

Anslutningar till andra datorer

Regeln gäller för utgående anslutningar från din dator till en annan dator.

Anslutningar från andra datorer

Regeln gäller för inkommande anslutningar från en annan dator till din dator.

Anslutningar till och från andra datorer

Regeln gäller för inkommande och utgående anslutningar.

5. Klicka på Nästa och välj sedan vilka datorer regeln gäller. Följande alternativ finns:

Alla datorer

Regeln gäller för alla datorer.

En dator i det lokala undernätet

Denna regel gäller endast för datorer inom det lokala undernätet.

En organisations nätverk är uppdelat i undernät för att möjliggöra effektiv Internetkommunikation. Ett undernät representerar alla datorer inom samma lokala nätverk (LAN).

Bara de datorer och webbplatser som finns i listan nedan

Regeln gäller endast de datorer, webbplatser eller domäner som du angivit.

Du kan specificera namn och adress på de datorer som regeln gäller för. Detaljerna för de angivna datorerna visas i listan. Du kan även ta bort datorer från listan.

När du väljer detta alternativ blir alternativet Lägg till aktivt. När du klickar på Lägg till visas Norton dialogrutan Nätverk där du kan ange enskilda datorer, datorer inom ett intervall eller alla datorer i ett undernät eller nätverk.

Du kan använda alternativet Lägg till eller alternativet Ta bort för att lägga till eller ta bort en dator.

6. Klicka på Nästa och välj sedan vilka protokoll regeln gäller. Följande alternativ finns:

TCP

Regeln gäller för TCP-kommunikation (Transmission Control Protocol).

UDP

Regeln gäller för UDP-kommunikation (User Datagram Protocol).

TCP och UDP

Regeln gäller för TCP- och UDP-kommunikation.

ICMP

Regeln gäller för ICMP-kommunikation (Internet Control Message Protocol).

Alternativet är endast tillgängligt när du lägger till en trafikregel, ändrar den eller ändrar en programregel som hanterar ICMP-trafik.

ICMPv6

Regeln gäller för ICMPv6-kommunikation (Internet Control Message Protocol för Internet Protocol version 6).

Alternativet är endast tillgängligt när du lägger till en trafikregel, ändrar den eller ändrar en programregel som hanterar ICMPv6-trafik.

Alla

Regeln gäller alla protokoll som stöds.

När du väljer detta alternativ, kan du inte ange kommunikationstyper eller portar som gäller för regeln.

7. Välj vilka portar regeln gäller. Följande alternativ finns:

Alla kommunikationstyper (alla portar, lokala och fjärrkontrollerade)

Regeln gäller för all kommunikation som använder någon av portarna.

Den här regeln gäller endast om den matchar alla portar nedan

Regeln gäller de portar som du anger. Du kan ange portarna genom att välja bland portarna i listan eller genom att lägga till specifika portar eller portintervall.

När du väljer detta alternativ blir alternativet Lägg till aktivt. Du kan använda alternativet Lägg till eller alternativet Ta bort för att ange eller ta bort en port eller ett kommando.

8. Klicka på Nästa.

9. Markera Skapa en loggpost för Säkerhetshistorik så skapas en post i brandväggens händelselogg av Norton.

Norton skapar en post när en kommunikationshändelse i nätverket överensstämmer med regeln. Du kan granska händelseloggen i fönstret Säkerhetshistorik under Brandväggsaktiviteter. Om du har valt alternativet Övervaka i fönstret Åtgärd så markeras alternativet Skapa en loggpost i säkerhetshistoriken automatiskt. Det går inte att inaktivera det här alternativet genom att avmarkera kryssrutan eftersom det är en standardinställning.

10. Välj ett alternativ under Tillämpa regel för NAT IPv6 Traversal-trafik. Följande alternativ finns:

• Om uttryckligen begärt

• Av

11. Klicka på Nästa och skriv sedan in ett namn på regeln i rutan.

12. Klicka på Nästa och kontrollera sedan den nya regeln.

13. Klicka på Slutför.

14. Klicka på Stäng när du har lagt till alla regler.